Bez kávy si velké množství lidí nedokáže představit den. Spousta z nás sahá po kávě hned, co ráno vstaneme. Ať už si jen zalejeme instantní kávu vodou z konvice, uděláme kávu v kávovaru nebo si zaskočíme do naší oblíbené kavárny pro kelímek s kávou na cestu, nedokážeme bez ní snad ani fungovat. Díky vysokému obsahu kofeinu nás káva probere a pomůže nám nastartovat se do nového dne.
Ale víte, že existuje i bezkofeinová káva? Existuje ve skutečnosti spoustu náhražek kávy, které jsou vyráběny z jiných ingrediencí než kávových zrn, které nám mohou suplovat popíjení kávy. Ale i z kávových zrn se vyrábí káva bez kofeinu.
Jak se taková káva vyrábí? Existuje mnoho způsobů. Vždy se ale odstranění kofeinu provádí ještě u zelených kávových zrn, tedy ještě před samotným procesem pražení. Někdy se z kávových zrn odstraňuje přípravky na bází rozpouštědla, což je složitý chemický proces, který by tu bylo zbytečné blíže specifikovat pro ty, kteří nejsou chemici. Existuje ale také přírodní cesta k odstranění kofeinu, kdy se kávová zrna namočí do horké vody a kofein se začne rozpouštět. Poté ještě projdou filtrací s aktivním uhlím.
Proč by ale vůbec někdo chtěl pít kávu bez kofeinu? Lidé přeci nepijí kávu jen proto, protože obsahuje kofein. Spousta z nás kávu pije i jen proto, protože nám jednoduše chutná. A káva je opravdu božským nápojem, pokud pochází z kvalitních zrn a projde správnou přípravou. Díky kávě bez kofeinu si tak můžete vychutnat veškerou lahodnou chuť kávy, ovšem bez možných negativních účinků kofeinu.
Existují třeba lidé, kteří jsou na kofein vysoce citliví. Po jeho požití se u nich objevují nepříjemné příznaky, jako je bolest hlavy, bolest žaludku nebo dokonce i psychické problémy. Přesně pro ty je bezkofeinová káva. Může být ideální i pro vás v okamžiku, kdy si chcete vychutnat šálek výborné kávy ale už je pozdní odpoledne či večer, a vy nechcete aby došlo k situaci, kdy kvůli požití kofeinu nebudete moci večer usnout.